|  Antwerpen  |  Történelem  |  Látnivalók  |  Flandria  |  Művészet  |  Olimpia  |  Galéria  |  Térkép  |

 

 

 
 
 
Látnivalók

Antwerpen rengeteg látnivalót tartogat a turisták számára. Szűk utcáit körülvevő régi épületei, terei, templomai, és múzeumai közt mindenki talál az érdeklődési körének megfelelőt.


Nevezetes a Place de Meir tér, ami az üzleti élet középpontjának is mondható. Itt találjuk például a királyi palotát és az új városi ünnepi termet, közelében a börzével. Érdemes szót ejteni a késői gótikus húscsarnokról és a nemzeti bankról is. Az 1561 és 1565 között épült klasszikus reneszánsz stílusú városháza pedig Cornelis de Vriendt nevéhez fűződik.


Place de Meir (Flickr by Kees Wielemaker (pedaal))

Múzeumok közül nagy népszerűségnek örvend az értékes nyomtatványokat őrző Musée Plantin-Moretus, amely valamikor a híres könyvnyomtató, Plantin Kristóf tulajdona volt. Szót érdemel ezen kívül a Musée de Folklore, valamint a szépművészetek múzeuma, amely a németalföldi művészet remekeinek színtere.


Musée Plantin-Moretus kívülről (Flickr by Erf-goed.be)

Antwerpen több, a közterületeken megcsodálható szoborral is rendelkezik. Ilyen például Rubens, illetve Van Dyck szobra, vagy a népszerű költőé, Ryswycké. A festő Quinten Matsys, a költő Jan van Beers és a Teniers festők képmásait, éppúgy megtaláljuk, mint I. Lipót lovas szobrát. Ugyanígy emlékeznek a nerviek vezérére, Coquilhatra, a Kóngó állam alkotmányozójára, Allewaert városbíróra és a híres feltalálóra, Gillis van Schoonbekere. Sok látogatónak örvend a Matsys-kút és a Schelde-emlék is.


Rubens szobor (Flickr by Dogfael)

A város jelentős számú temploma közül kiemelkedik a Notre Dame székesegyház, amely egy 117 méter hosszú és 65 méter széles hét hajós kereszt alakú bazilika. Jean Amel tervei szerint gótikus stílusban kezdték építeni 1352-ben, de csak 1616-ban lett felszentelve. 4969 m2 területű belsejét számos festmény díszíti. Rubens három alkotásán kívül itt látható még többek között Murillo, Matthys, Quellin és Herreyns remekműve is.


Notre Dame székesegyház távolról (Flickr by roblisameehan)

Megemlítendő a késői gótikus stílusú Szent Pál templom Rubens és az idősebb Teniers képeivel; a barokk stílusú jezsuita templom; a Szent András templom; az 1589-ben épült kapucinus templom szintén egy Rubens illetve egy Van Dyck művel; valamint a gyönyörű üvegfestményekkel díszített gótikus Jakab templom, amely egyöntetűen Rubens rokokó sírhelyét is őrzi.


Jezsuita templom (Flickr by mvde3000)

Antwerpen több tudományos és jótékony intézettel rendelkezik, ilyen például gyarmati egyeteme, szépművészeti akadémiája, füvész- és állatkertje.


Állatkert (Flickr by Erf-goed.be)


 
 
 
impresszum | jogi nyilatkozat | kapcsolat                                                                                        Antwerpen